خانهاخبار و مقالاتلوله هوای ساختمانی

لوله هوای ساختمانی

لوله هوای ساختمانی

داکت، کانال یا لوله هوای ساختمانی که با نام انگلیسی Air duct یا Air pipe نیز شناخته می شود از جمله محصولات پرکاربرد پروژه های تأسیساتی- ساختمانی می باشد که به منظور انتقال هوا و ذرات مورد استفاده قرار می گیرد. برای این منظور لوله هوای ساختمانی دارای مصالح مختلف در ساخت و کاربری های متفاوت همراه با مشخصات فنی گوناگون می باشند. علاوه بر این به دلیل ضرورت نیاز به لوله هوای ساختمانی یا داکت هوا در بنا، در حال حاضر تولیدکنندگان بسیاری به تهیه و ارائه این محصول بسیار مهم ساختمانی- تأسیساتی در دسته بندی های گوناگون پرداخته اند که برای دریافت لیست قیمت این محصول پرکاربرد می بایست با نمایندگی فروش آن ارتباط برقرار کرد.

از جمله این تولیدکنندگان می توان شرکت پیشگام سپهر (PSB) را نام برد که محصولات متعددی در زمینه لوله هوای ساختمانی مانند انواع لوله های خرطومی، فلکسیبل، عایق دار، نسوز، پارچه ای و غیره را تولید و روانه بازار مصرف کرده است. در حقیقت اگر بخواهیم کمی بیشتر با این محصول پرکاربرد یعنی لوله هوای ساختمانی آشنا شویم می توان به پیشینه این محصول و لزوم کاربرد آن در بنا پرداخت. در واقع زمانی که هوای تولیدی در انواع دستگاه تهویه مطبوع مانند داکت اسپلیت یا انواع کولر و دیگر ابزارهای تهویه بر اساس نیاز فضا و کاربران آن تولید می شود، نیازمند تجهیزی مانند لوله هوای ساختمانی می باشد که این جریان هوا را به مقصد رسانده و در ضمن هوای مصرفی را نیز به منظور تسویه به دستگاه بازگردانده که این چرخه تولید و تسویه مکانیکی هوا در بنا می باشد که تا حدود زیادی شرایط آسایش انسان را فراهم می کند.

دسته بندی های متفاوتی را برای لوله هوای ساختمانی بر اساس دو فاکتور مهم می توان شامل شد : جنس ساخت و شکل ظاهری یا سطح مقطع لوله هوای ساختمانی. از نظر سطح مقطع لوله هوای ساختمانی، در دو دسته پرکاربرد چهارگوش و گرد جای می گیرد که لوله هوای ساختمانی با سطح مقطع گرد راندمان بالاتری را به دلیل کاهش افت فشار هوا که ناشی از سطح داخلی صاف آن نسبت به نوع چهارگوش می باشد، را دارا بوده اما به دلیل فقدان فضای کافی در سیستم کانال کشی و سختی اتصالات و تبدیلات کمتر مورد استفاده قرار گرفته است. لوله هوای ساختمانی در سطح مقطع چهارگوش بیشتر در نوع مستطیل به دلیل سهولت کاربری در فضای کم مورد استفاده قرار می گیرند.

از عوامل مؤثر در تعیین ابعاد لوله هوای ساختمانی یا کانال هوا، میزان هوای انتشار یافته می باشد که با مقیاس فوت مکعب در دقیقه یا همان cfm اندازه گیری می شود و همچنین با عامل سرعت هوا که با شاخص فوت در دقیقه یا fpm محاسبه می شود، رابطه مستقیم دارد. با تقسیم کردن میزان هوای انتقالی بر سرعت هوا، اندازه سطح مقطع کانال بر حسب فوت مربع به دست می آید. میزان هوای انتقالی یا cfm بر اساس عوامل مختلفی مانند مساحت، کاربری و موقعیت یک بنا به دست می آید. از دیگر عوامل مؤثر در تعیین لوله هوای ساختمانی، فاصله پرتابی می باشد که عبارت است از فاصله ای که هوای خروجی می باید طی کند تا سرعت آن به 50 تا 75 فوت در دقیقه در لوله هاوی ساختمانی موردنظر برسد. در حقیقت برای رسیدن به این میزان سرعت هوا در لوله هوای ساختمانی فاصله پرتاب باید تقریبا 3/2 فاصله دریچه تا دیوار روبرو باشد تا مانع از بازتاب هوا به داخل فضا شود.

انواع لوله هوای ساختمانی از نظر مصالح ساخت

  • لوله هوای ساختمانی گالوانیزه

این نوع ازمحصولات ساختمانی جزء قدیمیترین انواع لوله هوای ساختمانی به کار گرفته در انواع پروژه ها می باشند که از ورق گالوانیزه در ضخامت های مختلف ساخته می شوند. از مزایا آن در دسترس بودن و قیمت پایین آن و هدررفت انرژی به دلیل عدم به کارگیری عایق در ساخت آن از جمله معایب آن می باشد.

  • لوله هوای ساختمانی فلکسیبل

انعطاف پذیری بالا و خاصیت کشسانی این نوع لوله هوای ساختمانی جزء مزایا و ویژگی های آن بوده و علاوه بر آن قابلیت کاربرد در فضاهایی را نیز دارد که با محدودیت ارتفاع و فضا روبرو هستند. مصالح به کار رفته در ساخت آن عمدتاً از ورق آلومینیوم و سیم فلزی فنری مانندی در جدار خارجی آن می باشد.

  • لوله هوای ساختمانی عایق دار

این محصول نوع تکامل یافته دو گونه قبلی می باشد اما با این تفاوت که هدر رفت انرژی در این نوع لوله هوای ساختمانی به سبب به کارگیری عایق در آن از تا حد زیادی از بین خواهد رفت که این عامل بر حسب نوع عایق به کار رفته متغیر خواهد بود. نکته مهم این که بهترین نوع لوله هوای ساختمانی، نوع پیش عایق به دلیل کاهش مشکلات اجرایی و تولید می باشد که از انواع آن لوله هوای ساختمانی پیش عایق فنولیک و پلی اورتان، لوله هوای ساختمانی پیش عایق الاستومری و پلی اتیلن می باشند که به سبب یرتری های بالای خود از نوع لوله هوای ساختمانی با عایق پشم شیشه به دلیل معایب مختلف آن، جزء پرکاربردترین انواع لوله هوای ساختمانی می باشند.

  • لوله هوای ساختمانی پلاستیکی

مصالح به کار رفته در ساخت این لوله هوای ساختمانی از مواد ضد سایش و مقاوم مانند PVC و PU می باشد که یا به عنوان مصالح اصلی در جدار و یا به عنوان روکش بر روی لوله هوای ساختمانی به کار می رود.

  • لوله هوای ساختمانی پارچه ای

این نوع لوله هوای ساختمانی عمدتاً از برزنت ساخته می شود که بسیار مقاوم به ضربه و خوردگی اسید نیز می باشد.

به این مطلب چه امتیازی میدهید؟

ممنون امتیاز ثبت شد 0 / 5. 0

دیدگاهتان را بنویسید

شرکت پیشگام سپهر برساد

مشاوره و فروش
02186017572

09120042710